Mineralna, oligoceńska, perlage, kranowa - czym się właściwie różni woda od wody?
Stajecie w sklepie przed półkami pełnymi butelkowanych wód do picia i wydaje się wam, że jest ich bardzo dużo. Wiele rodzajów, kategorii, typów. Mineralne, naturalne, niskozmineralizowane, średniozmineralizowane, wysokzomineralizowane, gazowane, niegazowane, perlage, lecznicze. A poza sklepem jeszcze woda oligoceńska i woda z kranu.
Woda z kranu
Wbrew pozorom i zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2011 roku w Polsce produkuje się jedynie cztery rodzaje wody. Zacznijmy od tych niebutelkowanych, po które nie trzeba iść do sklepu, czyli wodę z kranu i z ujęcia oligoceńskiego. Woda z kranu np. we Wrocławiu czerpana jest z Oławy zasilanej przez Nysę Kłodzką, której źródła znajdują się w Sudetach. Woda jest uzdatniania i zanim trafi do rur wodociągowych, musi spełnić surowe normy Rady Unii Europejskiej i wymogi
Ministerstwa Zdrowia. Woda jest codziennie kontrolowana i nadaje się do picia od razu, bez przegotowywania czy dodatkowego filtrowania.
Woda oligoceńska
Woda oligoceńska jest wciąż popularna wśród osób przekonanych o jej dobrej jakości. Oligocenka to inaczej woda artezyjska wydobywana spomiędzy dwóch warstw skał, czerpana ze studni oligoceńskich. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nie jest zabezpieczona pod względem mikrobiologicznym. Baniaki, w które ją wlewamy, muszą być czyste, podobnie jak wylewki kranu. Oligocenkę można przechowywać w lodówce przez 24 godziny, przegotowaną nieco dłużej. Dlaczego?
Ponieważ mogą się w niej swobodnie rozwijać mikroorganizmy. W sklepach wody butelkowane dzielimy na zaledwie cztery podstawowe kategorie: wody naturalne
źródlane, wody naturalne mineralne, wody stołowe i wody lecznicze. Na czym polega różnica między nimi?
Wody naturalne źródlane
Wydobywa się z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw pod ziemią. Wody te są niskozmineralizowane, czyli zawierają mniej niż 1000 mg składników mineralnych na litr, a ich skład chemiczny może ulegać zmianom. Dzięki temu można je pić codziennie, nie kontrolując spożywanej ilości, bez względu na stan zdrowia czy wiek. Można w nich także gotować i przygotowywać na ich bazie inne napoje.
Wody naturalne mineralne
Pochodzą z odwiertów głębinowych i mają stały skład chemiczny. W tej kategorii znajdują się wody średnio- lub wysokozmineralizowane – zawierające nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych na litr wody. Taka woda dobrze gasi pragnienie. Wód wysoko- i średniozmineralizowanych nie należy używać do rozrabiania pokarmu dla małych dzieci.
Jeśli przeżywamy, stres należy sięgnąć po wodę z dużą zawartością magnezu i wapnia. Na ból żołądka dobra będzie woda zawierająca wodorowęglany. Osoby ciężko pracujące fizycznie powinny pić wodę zawierającą dużo soli, a osoby z nadciśnieniem powinny unikać wód o dużej zawartości sodu – podobnie jak chorzy na nerki lub układ krążenia.
Wody stołowe
Takie wody to miks naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej ze składnikami mineralnymi lub wodą mineralną. Skład wody jest modyfikowany w czasie produkcji, dlatego nie można w ich przypadku używać określenia „naturalna”.
Naturalna woda lecznicza
Taka woda pochodzi ze specjalnych źródeł leczniczych. W jej składzie musi się znajdować nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych plus minimum jeden składnik leczniczy w stężeniu wpływającym na zdrowie. Woda taka wydobywana jest głęboko spod ziemi, z miejsc izolowanych od zanieczyszczeń. Wody lecznicze to m.in. Jan, Zuber, Słotwinka. Pamiętajmy jednak, że wody lecznicze trzeba pić w ograniczonej ilości i nie przekraczać zalecanej przez lekarza dawki (zazwyczaj dwóch szklanek na dzień).
Wspomniane wyżej wody z trzech kategorii (oprócz leczniczych) mogą być niegazowane, lekko gazowane, gazowane lub perlage. Woda jest wówczas nasycona dwutlenkiem węgla. W przypadku wody perlage bąbelki są mniejsze nie uderzają tak bardzo do nosa jak w przypadku wody gazowanej i nie rozpychają żołądka. Woda gazowana nadaje się do picia po wysiłku. Nie jest jednak wskazana dla osób cierpiących na wzdęcia, niestrawność czy nadkwasotę – dwutlenek węgla podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego. Woda gazowana ma także tendencję do rozpychania się w żołądku, przez co powoduje uczucie sytości, zanim należycie wyrównamy niedobór wody w organizmie.
______________________________________________________________________
MATERIAŁY PARTNERA - DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Sprawdź, jak połączyć wszystkie łatwo dostępne korzyści prozdrowotne wody kranowej z pełnią walorów smakowych, dzięki zastosowaniu filtrów do wody pitnej.